Het Sociaal Huis biedt sinds 2008 een tussenkomst in de kosten restafvalophaling voor personen die omwille van medische redenen ongewild een grotere afvalproductie hebben, en kinderbegeleiders in de groeps- en gezinsopvang. Naar aanleiding van het besluit van de provinciegouverneur van West-Vlaanderen is het niet langer mogelijk om kinderbegeleiders een tussenkomst te verlenen in het kader van huishoudelijk afval.
De dienst kinderopvang heeft om die reden een nieuw reglement opgemaakt, zodanig dat het lokaal bestuur Ravels de kinderopvanglocaties in Ravels blijvend kan stimuleren om kinderopvang op het grondgebied van de gemeente op te starten en te blijven realiseren. Het reglement 'tussenkomst gezonde voeding in de kinderopvang' vervangt het reglement 'restafvalophaling'. Het reglement 'tussenkomst gezonde voeding in de kinderopvang' wil kinderopvanglocaties ondersteunen in de aankoop van voeding in de kinderopvang. De dienst kinderopvang kiest resoluut voor gezonde en verse voeding zoals Kind en Gezin voorschrijft. Gezonde en verse voeding zijn belangrijke ingrediënten voor een gezond leven. Hoe vroeger kinderen gezonde eetgewoonten aanleren, hoe groter de kans dat ze die een leven lang meenemen.
Het reglement 'tussenkomst gezonde voeding in de kinderopvang' biedt aan de kinderbegeleiders die vallen onder het statuut van onthaalouder een tussenkomst in de vorm van een voedselbon. De voedselbonnen worden aangekocht bij Colruyt Groep. De voedselbonnen van Colruyt Groep kunnen enkel en alleen gebruikt worden voor de aankoop van voedsel (en verzorgingsproducten). Alcohol, sigaretten of tabak kunnen niet aangekocht worden met behulp van de voedselbonnen. De dienst kinderopvang wenst voor elke maand, uitgezonderd de maanden juli en augustus, waarin prestaties als kinderbegeleider aangetoond kunnen worden, een voedselbon ter waarde van 20 euro toe te kennen (naar analogie met het reglement 'tussenkomst restafvalophaling'). Groepsopvanglocaties kunnen per locatie maximaal tweemaal de tussenkomst aanvragen.
De nodige kredieten voor de uitbetaling van de tussenkomst werden opgenomen in de meerjarenplanning voor 2022 en 2023.
De raadsbeslissing van 13 december 2021, houdende de vaststelling van het reglement 'toekenning tussenkomst in de kosten restafvalophaling' voor het dienstjaar 2022.
Het ontwerp van reglement 'tussenkomt gezonde voeding in de kinderopvang' voor het dienstjaar 2022 en het dienstjaar 2023, zoals opgenomen in bijlage.
Het decreet houdende de organisatie van kinderopvang van baby’s en peuters van 20 april 2012.
Het besluit van de Vlaamse regering van 22 november 2013 met betrekking tot de vergunningsvoorwaarden en het kwaliteitsbeleid voor kinderopvang.
Het reglement 'tussenkomst gezonde voeding in de kinderopvang', zoals voorgesteld in bijlage, wordt goedgekeurd voor dienstjaar 2022 en dienstjaar 2023.