Terug
Gepubliceerd op 14/04/2022

2022_GR_00047 - Toelagereglement: premies voor het afkoppelen van hemelwater - Goedkeuring

Gemeenteraad
ma 04/04/2022 - 20:15 raadzaal
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Subsidie, premie, erkenning.

Samenstelling

Aanwezig

Filip Segers, voorzitter; Koen Rombouts, schepen-voorzitter bijzonder comité; Patrick Van den Borne, schepen; Carine Couwenberg, schepen; Eric Van Gestel, schepen; Walter Luyten, burgemeester; Nic Andriessen, raadslid; Marionne Leemans, raadslid; Jozef Van Steen, raadslid; Hans Heylen, raadslid; Marijke Van der Moeren, raadslid; Mieke Van Ostaeyen, raadslid; Maria Van Gorp, raadslid; André Van Rooy, raadslid; Jeroen Meeusen, raadslid; Koen Vansweevelt, raadslid; Kim Buyst, raadslid; Jozef Coeckelbergs, raadslid; Inge Broeckx; Chris Bax, algemeen directeur

Afwezig

Gert Laurijssen, raadslid; Els Van Loon, raadslid; Els Bijns, raadslid; Els Potters, raadslid

Secretaris

Chris Bax, algemeen directeur

Voorzitter

Filip Segers, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2022_GR_00047 - Toelagereglement: premies voor het afkoppelen van hemelwater - Goedkeuring

Aanwezig

Filip Segers, Koen Rombouts, Patrick Van den Borne, Carine Couwenberg, Eric Van Gestel, Walter Luyten, Nic Andriessen, Marionne Leemans, Jozef Van Steen, Hans Heylen, Marijke Van der Moeren, Mieke Van Ostaeyen, Maria Van Gorp, André Van Rooy, Jeroen Meeusen, Koen Vansweevelt, Kim Buyst, Jozef Coeckelbergs, Inge Broeckx, Chris Bax
Stemmen voor 19
Walter Luyten, Hans Heylen, Koen Rombouts, Nic Andriessen, Jozef Van Steen, Marijke Van der Moeren, Mieke Van Ostaeyen, Marionne Leemans, Koen Vansweevelt, Jeroen Meeusen, Kim Buyst, Inge Broeckx, Carine Couwenberg, Eric Van Gestel, Jozef Coeckelbergs, Patrick Van den Borne, Maria Van Gorp, André Van Rooy, Filip Segers
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2022_GR_00047 - Toelagereglement: premies voor het afkoppelen van hemelwater - Goedkeuring 2022_GR_00047 - Toelagereglement: premies voor het afkoppelen van hemelwater - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

Door het afkoppelen en hergebruik van hemelwater worden rioleringsstelsels minder belast. Gezien de prognoses omtrent het klimaat, met een steeds hevigere regenval, dient tijdig te worden ingespeeld op (tijdelijke) overbelasting van het rioleringsstelsel. 

Door in te zetten op afkoppeling van regenwater wordt er eveneens een efficiënter waterbeleid gevoerd. 

Het lokaal bestuur Ravels wenst dan ook haar inwoners aan te moedigen om op een ecologische en efficiënte manier om te gaan met water en geeft een premie voor het afkoppelen van hemelwater bij de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel.  

Woningen of woongebouwen die reeds een bestaande aansluiting hebben kunnen een afkoppelingspremie aanvragen bij Pidpa-HidroRio. Aangezien er hier geen aansluitingsrecht verschuldigd is komt de afkoppelingspremie van Pidpa-HidroRio tegemoet aan de kosten voor afkoppeling op privéterrein. 

Wanneer een woning of woongebouw nog niet is aangesloten op een rioleringsstelsel, is bij het aanleggen van riolering een aansluitrecht verschuldigd aan de rioolbeheerder (Pidpa). Het verschuldigde aansluitingsrecht en de afkoppelingspremie van Pidpa-HidroRio heffen elkaar op wanneer er correct afgekoppeld is, waardoor er in feite geen tussenkomst meer is in de kosten voor de afkoppelingswerken. Door het toekennen van een premie worden eigenaars gestimuleerd om de afkoppelingswerken op privéterrein uit te voeren. Het lokaal bestuur wenst op deze manier tussen te komen in de kosten die eigenaars maken ten gevolge van de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel. 

Regelgeving bevoegdheid

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, latere wijzigingen en uitvoeringsbesluiten

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Definities

Voor de toepassing van dit reglement gelden de hierna vermelde begrippen:

  • Hemelwater: verzamelnaam voor regen, sneeuw en hagel, met inbegrip van dooiwater.
  • Gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwater: www.vmm.be/wetgeving/hemelwaterverordening 
  • Technisch achtergronddocument bij de gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwater (versie 4, sept. 2016): www.vmm.be/wetgeving/achtergronddocument-hemelwaterverordening 
  • Waterwegwijzer bouwen en verbouwen. www.vmm.be/publicaties/waterwegwijzerbouwen-enverbouwen 
  • Woning: gebouw dat volgens de stedenbouwkundige vergunning wonen als hoofdbestemming heeft;
  • Woongebouw: gebouw dat meerdere woningen omvat, en dat volgens de stedenbouwkundige vergunning wonen als hoofdbestemming heeft.
  • Hemelwaterput: reservoir voor de opvang en eventueel hergebruik van hemelwater.
  • Openbare riolering: het geheel van openbare leidingen en/of greppels bestemd voor het gemengd opvangen en transporteren van afvalwater (DWA) en hemelwater (RWA).
  • DWA-leidingen: leidingen van een gescheiden rioleringsstelsel die enkel dienen voor het opvangen en transport van afvalwaters (Droog Weer Afvoer)
  • RWA-leidingen: leidingen van een gescheiden rioleringsstelsel die enkel dienen voor het opvangen en transporteren van hemelwater.
  • Inwonerequivalent: aantal inwoners dat binnen een projectzone wordt aangesloten op het gescheiden rioleringsstelsel; (IE)
  • kunstmatige afvoerweg van hemelwater: greppels, grachten, duikers en leidingen bestemd voor het afvoeren van hemelwater, bemalingswater en eventueel ook gezuiverd afvalwater, indien dit laatste behandeld is conform de van toepassing zijnde wetgeving.
  • Afkoppelingsdeskundige: bureau aangesteld door gemeente en rioolbeheerder die voor iedere aan te sluiten woning een individueel advies opmaakt in overleg met de eigenaar. Dit advies zal door de eigenaar ondertekend worden zodat voor alle partijen duidelijk is welke werken er dienen te gebeuren om de afkoppelingswerken correct uit te voeren en een conforme keuring te verkrijgen.
  • Conforme keuring: na de werken uitgevoerd te hebben moet er door de eigenaar een keuring van zijn installatie gevraagd worden. Bij een correcte afkoppeling zal een conform keuringsattest afgeleverd worden. Kosten voor de éérste keuring vallen ten laste van Pidpa-riolering. Een eventuele herkeuring door slechte uitvoering van de afkoppeling is ten laste van de aanvrager (eigenaar).

Artikel 2

Doelstelling

Het lokaal bestuur Ravels voorziet een premie voor de afkoppeling van hemelwater op privéterrein bij de eerste aansluiting na de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel.

Het afkoppelen van hemelwater is niet enkel verplicht volgens de geldende wetgeving maar heeft ook verschillende voordelen:

§2.1 DWA riolering:

  • Door het afkoppelen vermindert de druk op bestaande of nieuw aan te leggen rioleringsstelsels en daarbij het risico op overstorten van vervuild hemelwater bij hevige regenval.
  • Ontwerpen worden berekend aan de hand van gegevens van aan te sluiten aantal IE’s, de maximale capaciteit van de DWA is dan ook enkel berekend op de afvoer van afvalwater, geen hemelwater.

 §2.2 RWA riolering:

  • Door hemelwater af te koppelen, maximaal te bufferen en hergebruiken wordt de grondwatertafel aangevuld.
  • Door hemelwater vertraagd en gescheiden af te voeren wordt de waterkwaliteit van het oppervlakte sterk verbeterd.
  • Het vermijden van de indringing van vervuild water.

Artikel 3

Premie

§3.1 Binnen de perken van de toegekende middelen verbindt het lokaal bestuur zich ertoe om voor de duur van dit reglement jaarlijks een bedrag te voorzien voor het toekennen van een premie voor de afkoppeling van hemelwater op privéterrein bij de eerste aansluiting na de aanleg van een gescheiden rioleringsstelsel.

 §3.2 De hieronder vermelde premies zijn cumuleerbaar met premies toegekend door andere overheden op voorwaarde dat het totale bedrag van de bekomen premies 90% van de totale kostprijs niet overschrijdt. Indien dit percentage overschreden wordt, zal het bedrag van de lokale premie in verhouding worden verminderd.

Artikel 4

Premiebedrag

De premie bedraagt 500,00 EUR.

Artikel 5

Toekenningsvoorwaarden

Een woning die cumulatief voldoet aan de hierna vermelde voorwaarden, komt in aanmerking voor een premie:

  • De woning is voor de inwerkingtreding van dit reglement niet aangesloten op een rioleringsstelsel;
  • Er wordt voor het eerst riolering aangelegd in de straat waaraan de woning gelegen is en de woning moet verplicht worden aangesloten op de nieuwe riolering;
  • Het betreft een bestaande woning, d.w.z. een woning dewelke reeds werd gebouwd voordat de rioleringswerken werden opgestart;
  • De eigenaar/huurder/gebruiker van de woning wordt verplicht het hemelwater af te koppelen naar aanleiding van de eerste aansluiting van riolering in de straat waaraan de woning is gelegen;
  • Van de afkoppeling is een conform keuringsattest beschikbaar.

 

De premie wordt toegekend aan de aanvrager die ofwel:

  • een natuurlijke persoon (particulier) en eigenaar van de woning is;
  • een natuurlijke persoon (particulier) en gebruiker of huurder van de woning is.

 

De woning of het woongebouw waar de werken worden uitgevoerd, dient op het grondgebied van de gemeente Ravels gelegen te zijn en als hoofdverblijfplaats dienen.

 

De premie kan alleen toegekend worden voor vergunde of vergund geachte en hoofdzakelijk vergunde gebouwen, zoals bedoeld in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.

 

De vigerende stedenbouwkundige voorschriften dienen nageleefd te worden en de installatie moet beantwoorden aan de regels van goed vakmanschap en in overeenstemming zijn met bestaande wetten, reglementen en verordeningen. 

 

De werken worden uitgevoerd aan de hand van het afkoppelingsadvies. Dit advies zal door een afkoppelingsdeskundige opgemaakt worden. De kosten van deze afkoppelingsdeskundige zijn ten laste van Pidpa-riolering.

 

Na uitvoering van de afkoppelingswerken zullen deze gekeurd worden en bij een correcte uitvoering zal er dan ook een conforme keuring afgeleverd worden.

Artikel 6

Aanvraag premie

De aanvraag voor het bekomen van de premie wordt ingediend bij het gemeentebestuur na de keuring van de afkoppeling.

 

Voor het aanvragen van de premie moet gebruik gemaakt worden van het premieaanvraagformulier dat door het lokaal bestuur ter beschikking wordt gesteld.

 

In het geval van een woning wordt de premie slechts eenmalig toegekend per adres. Indien de aanvrager geen eigenaar is van de woning waarvoor de premie aangevraagd wordt, dan moet(en) de eigenaar(s), via medeondertekening van de aanvraag, zich akkoord verklaren.

 

In het geval van een woongebouw:

  • wordt de premie slechts eenmalig toegekend per woongebouw, indien één eigenaar de werken laat uitvoeren en betaalt. Bij verschillende eigenaars, dienen de overige eigenaar zich wel schriftelijk akkoord te verklaren door het medeondertekenen van het aanvraagformulier
  • bij meerdere aanvragers wordt de premie slechts eenmalig toegekend per adres. De premie wordt dan verdeeld onder aanvragers in verhouding tot hun aandeel in de totale eindfactuur. Elke eigenaar dient dan een aparte premieaanvraag in te dienen.

 

Indien de aanvrager(s) geen eigenaar(s) is (zijn) van het woongebouw waarvoor de premie aangevraagd wordt, dan moet(en) de eigenaar(s), via medeondertekening van de aanvraag, zijn (hun) akkoord verklaren.

Artikel 7

Ontvankelijkheid

Om ontvankelijk te zijn, omvat uw aanvraagdossier minstens:

  1. Een volledig ingevuld en ondertekend aanvraagformulier;
  2. Een kopie van de conforme keuring;
  3. Een situatietekening van de installatie met vermelding van de ligging van de RWA-leidingen en aanduiding van het eventuele lozingspunt op openbaar terrein.
  4. Een kopie van de stedenbouwkundige vergunning.

 

De keuringsdatum mag niet meer dan 6 maanden verstreken zijn bij ontvangst. Het aanvraagdossier dient met een aangetekend schrijven verstuurd te worden of tegen ontvangstbewijs op de dienst omgeving afgegeven te worden.

Artikel 8

Beslissing

Het college behoudt zich het recht om premieaanvragen te weigeren die niet beantwoorden aan de voorwaarden van dit reglement.

 

Het college behoudt zich het recht om premieaanvragen te weigeren indien het voorziene bedrag onder artikel 3 wordt overschreden.

Artikel 9

Onderhoudsplicht en sancties

De aanvrager verbindt zich ertoe om de afkoppeling goed te onderhouden en gedurende minimum 10 jaar in optimale staat van werking te houden. Bij eventuele aanpassingen van afvoeren op privéterrein dienen de voorwaarden tot afkoppeling strikt in acht genomen te worden. Gebeurt dat niet, dan kan de premie teruggevorderd worden.

Artikel 10

Controle

De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en de aanwending van sommige toelagen is van toepassing.

 

Vooraleer over te gaan tot de uitbetaling van de premie zal het lokaal bestuur zich ervan vergewissen dat aan de toekenningsvoorwaarden voldaan is. Blijken deze voorwaarden niet nageleefd, dan zal de premie niet uitgekeerd worden. Het is de eigenaar vooralsnog toegestaan om de nodige aanpassingen door te voeren om voor de premie in aanmerking te komen.

Artikel 11

Looptijd

Dit reglement heeft een looptijd vanaf 1 juli 2022.