Terug
Gepubliceerd op 08/07/2021

2021_GR_00095 - sloop woning en bouw 21 appartementen, verdeeld over 3 bouwblokken met aanhorigheden (brandweerweg, ondergrondse parking, enkele bovengrondse parkeerplaatsen, fietsenstallingen), inclusief wegenaanleg (gedeeltelijk afschaffen en verleggen van buurtweg nr. 48), Koning Albertstraat 100, 2381 Ravels : zaak der wegen - Goedkeuring

Gemeenteraad
ma 07/06/2021 - 21:00 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Filip Segers, voorzitter; Jozef Van de Pol, schepen; Koen Rombouts, schepen-voorzitter bijzonder comité; Patrick Van den Borne, schepen; Carine Couwenberg, schepen; Eric Van Gestel, schepen; Walter Luyten, burgemeester; Nic Andriessen, raadslid; Marionne Leemans, raadslid; Jozef Van Steen, raadslid; Hans Heylen, raadslid; Marijke Van der Moeren, raadslid; Gert Laurijssen, raadslid; Mieke Van Ostaeyen, raadslid; André Van Rooy, raadslid; Els Van Loon, raadslid; Jeroen Meeusen, raadslid; Koen Vansweevelt, raadslid; Kim Buyst, raadslid; Jozef Coeckelbergs, raadslid; Els Bijns, raadslid; Els Potters, raadslid; Dirk Keuten; Chris Bax, algemeen directeur

Afwezig

Maria Van Gorp, raadslid

Secretaris

Chris Bax, algemeen directeur

Voorzitter

Filip Segers, voorzitter

Stemming op het agendapunt

2021_GR_00095 - sloop woning en bouw 21 appartementen, verdeeld over 3 bouwblokken met aanhorigheden (brandweerweg, ondergrondse parking, enkele bovengrondse parkeerplaatsen, fietsenstallingen), inclusief wegenaanleg (gedeeltelijk afschaffen en verleggen van buurtweg nr. 48), Koning Albertstraat 100, 2381 Ravels : zaak der wegen - Goedkeuring
Goedgekeurd

Aanwezig

Filip Segers, Jozef Van de Pol, Koen Rombouts, Patrick Van den Borne, Carine Couwenberg, Eric Van Gestel, Walter Luyten, Nic Andriessen, Marionne Leemans, Jozef Van Steen, Hans Heylen, Marijke Van der Moeren, Gert Laurijssen, Mieke Van Ostaeyen, André Van Rooy, Els Van Loon, Jeroen Meeusen, Koen Vansweevelt, Kim Buyst, Jozef Coeckelbergs, Els Bijns, Els Potters, Dirk Keuten, Chris Bax
Stemmen voor 23
Walter Luyten, Hans Heylen, Koen Rombouts, Nic Andriessen, Jozef Van Steen, Gert Laurijssen, Marijke Van der Moeren, Mieke Van Ostaeyen, Marionne Leemans, Els Bijns, Els Potters, Els Van Loon, Koen Vansweevelt, Jeroen Meeusen, Kim Buyst, Jozef Van de Pol, Carine Couwenberg, Eric Van Gestel, Jozef Coeckelbergs, Patrick Van den Borne, André Van Rooy, Dirk Keuten, Filip Segers
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2021_GR_00095 - sloop woning en bouw 21 appartementen, verdeeld over 3 bouwblokken met aanhorigheden (brandweerweg, ondergrondse parking, enkele bovengrondse parkeerplaatsen, fietsenstallingen), inclusief wegenaanleg (gedeeltelijk afschaffen en verleggen van buurtweg nr. 48), Koning Albertstraat 100, 2381 Ravels : zaak der wegen - Goedkeuring 2021_GR_00095 - sloop woning en bouw 21 appartementen, verdeeld over 3 bouwblokken met aanhorigheden (brandweerweg, ondergrondse parking, enkele bovengrondse parkeerplaatsen, fietsenstallingen), inclusief wegenaanleg (gedeeltelijk afschaffen en verleggen van buurtweg nr. 48), Koning Albertstraat 100, 2381 Ravels : zaak der wegen - Goedkeuring

Motivering

Juridische grond

Het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014 en latere wijzingen.

Het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019.

De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 en latere wijzigingen.

Het besluit van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en latere wijzigingen. 

Argumentatie

Doelstellingen en principes

Bij een beslissing over de zaak der wegen dient rekening te worden gehouden met de artikels 3 en 4 van Gemeentewegendecreet. 

Artikel 3 stelt dat het gemeentewegendecreet tot doel heeft om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen.
Gemeenten dienen daarvoor een geïntegreerd beleid te voeren, dat onder meer gericht is op:
1° de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
2° de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief als op functioneel vlak. 

Artikel 4 van hetzelfde decreet spreekt van een verplichting om bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet minimaal rekening te houden met een aantal welomschreven principes van een hoger algemeen belang dan louter het gemeentelijk belang. Dit principe geldt ook voor beslissingen over nieuwe gemeentewegen, al dan niet i.k.v. omgevingsvergunningsprocedures. Het gaat om de volgende principes:

1° wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang;
2° een wijziging, verplaatsing of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd;
3° de verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen;
4° wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief;
5° bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen. 

De voorgenomen wegenis sluit aan op de gemeenteweg Koning Albertstraat.
Er wordt tegemoet gekomen aan de relevante doelstellingen en principes uit zijnde art. 4 van het decreet gemeentewegen.

Artikel 29 van het decreet gemeentewegen stelt dat met behoud van de toepassing van het recht van wederoverdracht, vermeld in artikel 65 van het Vlaams Onteigeningsdecreet van 24 februari 2017, een ongebruikt deel van de gemeenteweg ten gevolge van de wijziging, verplaatsing of opheffing ervan, in volle eigendom bij voorkeur kan teruggaan naar de aangelanden.

Het college van burgemeester en schepenen brengt de aangelanden met een beveiligde zending op de hoogte van de wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg met het oog op het uitoefenen van het voorkeursrecht.

De aangelanden die dat ongebruikte deel van de weg willen kopen, maken binnen zes maanden, te rekenen vanaf de betekening, hun voornemen kenbaar aan het college van burgemeester en schepenen. Ze verbinden zich tot de betaling, hetzij van de eigendom, hetzij van de meerwaarde als ze eigenaars van de grond zijn. De meerwaarde wordt begroot op de wijze, vermeld in artikel 28, § § 2 en 3.

Als de aangelanden afzien van hun voorkeursrecht of hun verzoek niet binnen de wettelijke termijn hebben ingediend, kan de wegbedding worden vervreemd op de wijzen, opgelegd voor de verkoop van de gemeentelijke gronden.

In casu bleek er slechts een aanpalende eigenaar te zijn van het op te heffen gedeelte van de gemeenteweg. Voor de overdracht werd een schatting opgemaakt door een beëdigd landmeter, met een ruil van gronden om niet tot gevolg. De ontwerpovereenkomstig inzake de ruiling om niet werd reeds goedgekeurd in de gemeenteraadszitting van 1 maart 2021.

Adviezen en openbaar onderzoek 

Openbaar onderzoek:
Overeenkomstig de artikels 16 t/m 29 van het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning diende de aanvraag openbaar gemaakt te worden. 

Er werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 6 maart 2021 tot 4 april 2021.

Er werden 6 schriftelijke bezwaarschriften ingediend. 

De volgende elementen met betrekking tot de zaak der wegen worden aangehaald in de bezwaarschriften:

  1. De bezwaarindiener verwijst naar de verlegging van de buurtweg, en vraagt of dit zonder meer kan. Tevens wordt geïnformeerd naar de verantwoordelijkheid bij gevolgschade vanwege zwaar landbouwverkeer via de verlegde buurtweg. Door de bouw van appartementen wordt het parkeerprobleem vergroot en het in- en uitrijden langs de straatkant vormt een gevaar.
  2. De verkeersveiligheid komt in het gedrang, het is al een drukke doorgangsweg, en na de bouw van de appartementen worden er voertuigen langs de weg geparkeerd. Er wordt een plaatselijke parkeerverbod gevraagd ter hoogte van Koning Albertstraat 96-100-102 en 104. Verstoring van de rust, langs de servitudeweg gelegen langs de achterzijde van onze woning. We vragen ook een parkeerverbod in de zandweg/servitudeweg.
  3. Dit project geeft een nog grotere druk op de nu al drukke Koning Albertstraat. Er komt parkeeroverlast ter hoogte van de appartementen wat de doorgang van de vrachtwagens, lijnbussen, landbouwvoertuigen en ziekwagens bemoeilijkt. Wij vragen dan ook een plaatselijk parkeerverbod en een studie naar de verkeersveiligheid en belastbaarheid van de Koning Albertstraat.
  4. De toegankelijkheid van de straat wordt ernstig in gevaar gebracht. Er is geen verkeersstudie opgenomen. De toegankelijkheid van de Koning Albertstraat komt in het gedrang.
  5. De toekomstige vlotte toegankelijkheid van de achterliggende landbouwgrond wordt in vraag gesteld. Doordat de weg wordt verlegd, wordt er een bocht van 90° gecreëerd.  Deze bocht zal te klein zijn voor 'grote' landbouwmachines. Tevens vrezen wij overlast van geparkeerde auto's langs de openbare weg en in het zand weggetje. Daarom wordt een parkeerverbod te verzocht langs beide zijdes van de weg.

Hoewel de gemeenteraad kennis dient te nemen van alle bezwaarschriften die werden ingediend tijdens het openbare onderzoek, mag zij zich enkel uitspreken over de zaak der wegen, zijnde de ligging, de breedte en de uitrusting van de nieuwe gemeenteweg en over de eventuele opname in het openbaar domein. De gemeenteraad mag daarbij eventuele voorwaarden of lasten koppelen aan een beslissing.

De gemeenteraad neemt met betrekking tot de ingediende bezwaarschriften de volgende standpunten in:

  1. Wat betreft de gevolgschade door zwaar landbouwverkeer kan worden gesteld dat de ontworpen weg op een courante afstand blijft van de omliggende bebouwing. Er wordt met andere woorden geen abnormale situatie gecreëerd. Het staat de bezwaarindiener evenwel vrij om voor aanvang van de werken een tegenstelbare plaatsbeschrijving te laten opmaken, om later eventuele schade te verhalen.
  2. Wat betreft de mogelijke toekomstige parkeerproblematiek kan worden gesteld dat het project ruim voordoet aan de vereisten van de gemeente Ravels inzake parkeerplaatsen bij nieuwe projecten. Bijgevolg zal eventuele hinder beperkt blijven tot de sporadische aanwezigheid van bezoekers van toekomstige bewoners. De gemeenteraad zal niettegenstaande de parkeermodaliteiten in de Koning Albertstraat en de betreffende buurtweg laten onderzoeken door de gemeentelijke technische dienst.
  3. Wat betreft de verkeersveiligheid bij het in- en uitrijden van de buurtweg, kan worden gesteld dat de toekomstige situatie een meer overzichtelijke toestand oplevert dan de situatie voorheen. Temeer omdat de gebouwen verder naar achter worden ingeplant, waardoor ruimte en zicht ontstaat langs de Koning Albertstraat.

Adviezen:

Overeenkomstig de artikels 33 en 35 van het besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, dienden externe adviezen te worden ingewonnen met betrekking tot de aanvraag.

  • HVZ Taxandria verleende op 26 maart 2021 voorwaardelijk gunstig advies aan de aanvraag.  
  • Pidpa Riolering verleende op 15 maart 2021 voorwaardelijk gunstig advies aan de aanvraag.  
  • Pidpa Distibutie Leidingen verleende op 15 maart 2021 voorwaardelijk gunstig advies aan de aanvraag. 
  • Astrid verleende op 9 maart 2021 gunstig advies aan de aanvraag.

Dossierinhoud 

Het gedeeltelijk afschaffen en verleggen van buurtweg nr. 48 is noodzakelijk in het kader van een omgevingsvergunningsaanvraag voor het bouwen van 21 appartementen, verdeeld over 3 bouwblokken met aanhorigheden (brandweerweg, ondergrondse parking, enkele bovengrondse parkeerplaatsen, fietsenstallingen). Zonder de gedeeltelijke afschaffing en verlegging van buurtweg nr. 48 is het afleveren van een omgevingsvergunning uitgesloten. 

De gemeenteraad is van oordeel dat de voorgestelde nieuwe wegenis beschikt over alle noodzakelijke nutsvoorzieningen en dat de ligging, breedte en uitrusting van deze weg voldoet aan het vooropgesteld gebruik. Hierbij neemt zij in het bijzonder akte van het advies van de gemeentelijke technische dienst. 

De weg in kwestie zal volledig ten dienste staan van het algemeen belang en zal onderdeel uitmaken van het gemeentelijk wegennet. Om deze publieke functie te allen tijde te vrijwaren zal de weg worden overgedragen naar het openbaar domein.

Het gemeenteraadsbesluit van 1 maart 2021 waarbij goedkeuring werd verleend aan het ontwerp van overeenkomst, opgemaakt door Notura bv, voor een ruiling om niet van gronden met de heer en mevrouw Van den Ackerveken-Bols, De Hoek 12, 2381 Ravels, in het kader van de realisatie van dit bouwproject met wegenaanleg, t.h.v. Koning Albertstraat 100, 2381 Ravels.  

De gemeenteraad is van oordeel dat het voorstel van wegenaanleg voorwaardelijk kan worden goedgekeurd, op voorwaarde dat:

  • de voorwaarden uit de adviezen strikt worden nageleefd;
  • de gemeentelijke technische dienst en de nutsmaatschappijen nauw worden betrokken bij de uitrusting en aanleg van de wegen, en dat de door hen opgelegde of op te leggen voorwaarden strikt worden nageleefd;
  • de bedding van de nieuwe en de afgeschafte wegenis wordt geruild om niet met de gemeente, overeenkomstig het inplantingsplan van het bouwproject, opgemaakt door architect Kristien Verhaeghe op 28 december 2020, en de plannen van de af te schaffen en de nieuwe bedding van buurtweg nr. 48, opgesteld door landmeter-expert Klaus Raeymaekers op 20 januari 2021.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het rooilijnplan d.d. 31 december 2020 van Studiebureel Raeymaekers bvba, Pastoriestraat 14, 2340 Beerse, voor het bouwen van 21 appartementen, verdeeld over 3 bouwblokken met aanhorigheden (brandweerweg, ondergrondse parking, enkele bovengrondse parkeerplaatsen, fietsenstallingen), inclusief wegenaanleg (gedeeltelijk afschaffen en verleggen van buurtweg nr. 48), op terreinen met als adres 2381 Ravels, Koning Albertstraat 100, en kadastraal gekend: 2e afdeling, sectie A, nrs. 115/A/deel en 434/N, goed.

Artikel 2

De gemeenteraad keurt de aanleg van de wegenis zoals opgenomen in de plannen set bij de omgevingsvergunningsaanvraag van de heer en mevrouw Van den Ackerveken-Bols voor percelen gelegen te 2381 Ravels, Koning Albertstraat 100, en kadastraal gekend: 2e afdeling, sectie A, nrs. 115/A/deel en 434/N, goed. De aanleg van de weg en de nutsvoorzieningen dient door en/of op kosten van de aanvrager te gebeuren.

Artikel 3

Bijgaande overeenkomst voor het uitvoeren van infrastructuurwerken in het bouwproject Koning Albertstraat 100, 2381 Ravels, zal worden afgesloten met de bouwheer, de heer en mevrouw Van den Ackerveken-Bols, De Hoek 12, 2381 Ravels.