Terug
Gepubliceerd op 11/10/2021

2021_GR_00139 - Toelagen jeugdverenigingen: aanpassing reglement - Goedkeuring

Gemeenteraad
ma 04/10/2021 - 20:00 Raadzaal
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Subsidie, premie, erkenning.

Samenstelling

Aanwezig

Jozef Van de Pol, schepen; Koen Rombouts, schepen-voorzitter bijzonder comité; Patrick Van den Borne, schepen; Carine Couwenberg, schepen; Eric Van Gestel, schepen; Walter Luyten, burgemeester; Nic Andriessen, raadslid; Marionne Leemans, raadslid; Jozef Van Steen, raadslid; Hans Heylen, raadslid; Marijke Van der Moeren, raadslid; Gert Laurijssen, raadslid; Mieke Van Ostaeyen, raadslid; Maria Van Gorp, raadslid; André Van Rooy, raadslid; Els Van Loon, raadslid; Jeroen Meeusen, raadslid; Koen Vansweevelt, raadslid; Kim Buyst, raadslid; Jozef Coeckelbergs, raadslid; Els Bijns, raadslid; Els Potters, raadslid; Chris Bax, algemeen directeur

Afwezig

Filip Segers, voorzitter

Secretaris

Chris Bax, algemeen directeur

Stemming op het agendapunt

2021_GR_00139 - Toelagen jeugdverenigingen: aanpassing reglement - Goedkeuring

Aanwezig

Jozef Van de Pol, Koen Rombouts, Patrick Van den Borne, Carine Couwenberg, Eric Van Gestel, Walter Luyten, Nic Andriessen, Marionne Leemans, Jozef Van Steen, Hans Heylen, Marijke Van der Moeren, Gert Laurijssen, Mieke Van Ostaeyen, Maria Van Gorp, André Van Rooy, Els Van Loon, Jeroen Meeusen, Koen Vansweevelt, Kim Buyst, Jozef Coeckelbergs, Els Bijns, Els Potters, Chris Bax
Stemmen voor 22
Walter Luyten, Hans Heylen, Koen Rombouts, Nic Andriessen, Jozef Van Steen, Gert Laurijssen, Marijke Van der Moeren, Mieke Van Ostaeyen, Marionne Leemans, Els Bijns, Els Potters, Els Van Loon, Koen Vansweevelt, Jeroen Meeusen, Kim Buyst, Jozef Van de Pol, Carine Couwenberg, Eric Van Gestel, Jozef Coeckelbergs, Patrick Van den Borne, Maria Van Gorp, André Van Rooy
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2021_GR_00139 - Toelagen jeugdverenigingen: aanpassing reglement - Goedkeuring 2021_GR_00139 - Toelagen jeugdverenigingen: aanpassing reglement - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

De voorgestelde wijzigingen zorgen voor een vereenvoudiging van de aanvraagprocedure. Bovendien wordt er meer rekening gehouden met de budgetverdeling in functie van de noden van de jeugdverenigingen. 

Juridische grond

Het gemeenteraadsbesluit van 30 juni 2014 waarbij het reglement van de infrastructuursubsidies aan lokale jeugdwerkinitiatieven werd vastgesteld. 

Het gemeenteraadsbesluit van 30 juni 2014 waarbij het reglement van de toelagen ledenvervoer jeugdwerkinitiatieven werd vastgesteld.

Het gemeenteraadsbesluit van 12 juni 2017 waarbij het reglement van de toelagen aan lokale jeugdwerkinitiatieven en toelagereglement ondersteuning jeugdhuizen en ontmoetingsplaatsen werd vastgesteld.

Het gemeenteraadsbesluit van 14 december 2020 waarbij het reglement van de toelagen van ophaling restafval voor erkende jeugdverenigingen werd vastgesteld.

Het advies van 29 mei 2021 van de gemeentelijke jeugdraad i.v.m. het reglement van de toelagen aan lokale jeugdwerkinitiatieven. 

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraadsbesluiten waarbij  de toelagen infrastructuur jeugdwerkinitiatieven (GR 30.06.2014), toelage ledenvervoer jeugdwerkinitiatieven (GR 30.06.2014) en toelage jeugd 2021 ophaling restafval erkende jeugdverenigingen (GR 14.12.2020)  worden ingetrokken en het reglement wordt opnieuw vastgesteld als volgt. 

Artikel 2

Onder “jeugdwerkinitiatief” wordt verstaan: elke vereniging, organisatie of instelling die aan de volgende voorwaarden voldoet.

1.    Het jeugdwerkinitiatief moet behoren tot het jeugdwerk en minimaal één van de volgende functies op zich nemen:

  • jeugdvereniging met een brede waaier van activiteiten
  • jeugdhuizen, jongerenontmoetingsplaatsen die voldoen aan de minimumvoorwaarden zoals deze zijn vastgesteld in het reglement “ondersteuning van jeugdhuizen en ontmoetingsplaatsen”
  • vakantiespeelpleinwerking
  • initiatief voor maatschappelijk kwetsbare jeugd
  • gemeentelijke jeugdraad Ravels

Behoren niet tot het jeugdwerk: initiatieven met betrekking tot:

  • onderwijs (muziekschool, tekenschool ...)
  • cultuur en kunst (dansvereniging, theatervoorstelling, fotoclub, filmclub, muziekvereniging, hobbyvereniging ...)
  • buitenschoolse kinderopvang (opvang door of bij de scholen, dienst onthaalouders, particuliere opvanggezinnen, IBO’s, kinderopvang in bedrijven, kinderoppas ...)
  • faciliteiten voor bijzondere doelgroepen (dagcentra voor schoolgaande jeugd, jongerenafdelingen van politieke partijen, opvang zieke kinderen, opvang gehandicapte kinderen (met uitsluiting van jeugdverenigingen die zich uitsluitend op gehandicapte kinderen en jongeren richten en aan de overige voorwaarden van dit besluit voldoen).

2.   Het jeugdwerkinitiatief moet voldoen aan de volgende omschrijving:

“groepsgericht sociaal-cultureel werk op basis van niet-commerciële doelen voor of door de jeugd die daaraan deelneemt op vrijwillige basis, in de sfeer van vrije tijd, onder educatieve begeleiding en georganiseerd door particuliere jeugdverenigingen, of door gemeentelijke of provinciale openbare besturen”.

3.   De werking moet hoofdzakelijk op het grondgebied van de gemeente Ravels doorgaan en moet zich hoofdzakelijk richten tot de Ravelse kinderen en jongeren.

4.   Het jeugdwerkinitiatief moet onafhankelijk van een eventuele overkoepelende vereniging functioneren en moet over een bestuur beschikken waarvan het merendeel van de bestuursleden de leeftijd van 25 jaar nog niet bereikt heeft.

Artikel 3

De subsidies worden opgesplitst in volgende hoofdstukken:

  • Krediet ondersteuning gemeentelijke jeugdraad (1 500,00 EUR)
  • Krediet ondersteuning jeugdhuizen en ontmoetingsplaatsen (3 000,00 EUR)
  • Krediet toelagen lokale jeugdwerkingen
    • werkingssubsidies (7 900,00 EUR)
    • kampsubsidies (6 100,00 EUR)
    • projectsubsidies (880,00 EUR)
    • cultuursubsidies (4 500,00 EUR) 
    • vormingssubsidies (1 840,00 EUR)
    • transportsubsidies (880,00) 
    • infrastructuursubsidies (7 500,00 EUR)
    • ledenvervoer (2 500,00 EUR)
    • restafvalophaling (2 540,00 EUR)

Indien het voorziene budget per hoofdstuk niet volstaat, worden de subsidies per hoofdstuk evenredig verdeeld naargelang de grootte van de aanvragen, tenzij anders vermeld.

Artikel 4

De gemeentelijke jeugdraad is het adviesorgaan voor de verdeling van de subsidies. Laattijdige aanvragen worden niet aanvaard, tenzij het college van burgemeester en schepenen een uitzondering toestaat. In geval van twijfel is het standpunt van de gemeentelijke jeugdraad doorslaggevend.

Bij niet-naleving van de voorwaarden in dit reglement kan het college van burgemeester en schepenen besluiten de aangevraagde subsidie niet uit te keren of het uitgekeerde bedrag terug te vorderen.

Een werkingsjaar loopt van 1 september tot 31 augustus. Alle subsidieaanvragen hebben betrekking op het vorige werkingsjaar. Alle subsidieaanvragen dienen uiterlijk op 15 september ingediend te worden op de gemeentelijke jeugddienst. Na toekenning door het college van burgemeester en schepenen worden de subsidies uitbetaald vóór 31 december.

Dit reglement treedt in werking vanaf het werkingsjaar 2021-2022.

Artikel 5

Krediet ondersteuning gemeentelijke jeugdraad

Een gemeentelijke subsidie van 1 500,00 EUR zal jaarlijks als werkingssubsidie worden toegekend aan de gemeentelijke jeugdraad.

De gemeentelijke jeugdraad komt eveneens in aanmerking voor cultuursubsidies, projectsubsidies en kadervormingssubsidies. 

Artikel 6

Krediet ondersteuning jeugdhuizen en ontmoetingsplaatsen

Jeugdhuizen en ontmoetingsplaatsen die voldoen aan de erkenningsvoorwaarden zoals deze vastgesteld in het reglement inzake ondersteuning van jeugdhuizen en ontmoetingsplaatsen, komen in aanmerking voor cultuursubsidies, projectsubsidies, transportsubsidies en kadervormingssubsidies.

Werkingssubsidies voor jeugdhuizen en ontmoetingsplaatsen worden toegekend via het reglement inzake ondersteuning van jeugdhuizen en ontmoetingsplaatsen.

Artikel 7

Werkingssubsidies

De beschikbare werkingstoelagen worden verdeeld aan de hand van een puntenstelsel. Aan elk punt wordt een geldwaarde gekoppeld. Het bedrag per aanvrager wordt berekend door het aantal punten te vermenigvuldigen met de geldwaarde per punt. 

De puntenverdeling gebeurt op basis van de volgende criteria:

  • 30 punten voor elk jeugdwerkinitiatief dat aangesloten is bij een overkoepelende organisatie en daarvoor lidgeld betaalt 
  • 5 punten per algemene vergadering van de gemeentelijke jeugdraad waarbij de vereniging aanwezig was (niet per aanwezige leiding) 
  • 4 punten per aangesloten effectief verzekerd lid (ereleden, sympathisanten, kookhulp, ouders ... worden niet gezien als lid), met een minimum van 105 punten
  • 10 punten per leider met een attest “animator in het jeugdwerk”
  • 15 punten per leider met een attest “hoofdanimator in het jeugdwerk”
  • 15 punten per leider met een attest “instructeur in het jeugdwerk”

De attesten opgesomd kunnen niet cumulatief worden beloond. Mag per leider jaarlijks ingediend worden.

  • 10 punten per leider, met een maximum van 30 punten die:
    • de Rode Kruiscursus “Helper” heeft gevolgd en in het bezit is van een geldig brevet “volwaardig eerstehulpverlener”, 
    • in het bezit is van een medisch (niet paramedisch) diploma
  • 20 punten voor elk jeugdwerkinitiatief dat een papieren en/of digitaal tijdschrift publiceert voor zijn leden. Een tijdschrift moet voldoen aan volgende voorwaarden:       
    • minstens 3 keer per jaar verschijnen
    • maximaal voor 50% bestaan uit advertenties
  • elk jeugdwerkinitiatief dat beschikt over een eigen website of social media pagina, heeft recht op 10 punten. De contactinfo en informatie over de leidingsploeg moet up to date zijn. 

De subsidieaanvraag moet de volgende bewijsstukken bevatten:

  • het correct ingevulde aanvraagformulier
  • kopieën van attesten, brevetten, diploma’s ...
  • een bewijs van aansluiting bij een koepelorganisatie waarop aantal leden vermeld staat
  • één exemplaar of het webadres van het tijdschrift waarvoor het jeugdwerkinitiatief subsidies wenst te ontvangen 

De gemeentelijke jeugdraad, jeugdhuizen en ontmoetingsplaatsen komen niet in aanmerking voor de werkingssubsidies zoals bedoeld in artikel 7 van dit reglement. 

Artikel 8

Kampsubsidies

Elk jeugdwerkinitiatief dat voor zijn leden een kamp organiseert van minimum 5 dagen, kan een kampsubsidie krijgen voor: 

  • overnachtingkosten: huur van kampgrond, huur van lokalen en huur van tenten.
  • nutsvoorzieningskosten: water, elektriciteit en verwarming. 

Kosten voor activiteiten tijdens het kamp komen niet in aanmerking voor kampsubsidies. 

De subsidieaanvraag moet de volgende bewijsstukken bevatten:

  • het correct ingevulde aanvraagformulier
  • de facturen voor de levering van water, elektriciteit en verwarming
  • de facturen voor het huren van tenten, kampgrond en lokalen.

Artikel 9

Projectsubsidies

Het gemeentebestuur verleent projectsubsidies aan: 

  • erkende Ravelse jeugdwerkinitiatieven 
  • groepen jongeren van ten minste 4 personen, hoofdzakelijk wonende in Ravels
  • samenwerkingsverbanden tussen verschillende Ravelse verenigingen, waarvan minstens 1 erkend jeugdwerkinitiatief.

De activiteit:

  • moet afgebakend zijn in tijd (maximum 1 jaar) 
  • moet georganiseerd worden door en voor jongeren
  • mag niet georganiseerd worden uit commerciële motieven
  • activiteit moet experimenteel, origineel of vernieuwend zijn met een open karakter

Eenzelfde project kan maximum 2 x na elkaar gesubsidieerd worden.

Een project dat reeds cultuursubsidies ontvangt, heeft geen recht meer op projectsubsidies.

De subsidieaanvraag dient de volgende bewijsstukken te bevatten:

  • een correct ingevuld aanvraagformulier
  • een gedetailleerd overzicht van de uitgaven
  • een kopie van de contracten/facturen

Artikel 10

Cultuursubsidies

Deze subsidie wordt toegekend aan erkende jeugdwerkinitiatieven die een culturele manifestatie organiseren of die met hun leden een culturele manifestatie bezoeken

De cultuursubsidies worden opgedeeld in twee categorieën. 

Om in aanmerking te komen voor cultuursubsidies categorie A moet de georganiseerde manifestatie aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • toegankelijk zijn voor niet-leden van de organisatie
  • alle artiesten en gezelschappen komen in aanmerking, met uitzondering van:
    • muziekgroepen die duidelijk tot een vereniging behoren en uitsluitend voor deze vereniging optreden
    • DJ’s
  • De aanvrager moet de werkelijke (mede-)organisator zijn van de manifestatie.
  • De hoogte van de cultuursubsidie:
    • is gelijk aan de aangevraagde subsidie indien deze lager is dan 450,00 EUR
    • bedraagt minimaal 450,00 EUR en maximaal 1 000,00 EUR indien de aangevraagde subsidie hoger is dan 450,00 EUR. 
  • Indien het beschikbare budget niet volstaat, wordt het budget voor de cultuursubsidies verdeeld naargelang de grootte van de aanvragen, nadat de minimale toelage van 450,00 EUR per aanvrager werd toegekend.

Indien er overschot is, kunnen subsidies categorie B  toegekend worden. 

Om in aanmerking te komen voor cultuursubsidies categorie B moet de georganiseerde manifestatie aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • toegankelijk zijn voor niet-leden van de organisatie
  • alle artiesten en gezelschappen komen in aanmerking
  • de aanvrager moet de werkelijke (mede-)organisator zijn van de manifestatie.
  • het budget wordt verdeeld naargelang de grootte van de aanvragen met als maximum de totale kostprijs.

De gemeente subsidieert het honorarium en de reiskosten van de ingehuurde artiesten, technische kosten, zaalhuur, publiciteit, SABAM, verzekering, voeding en drank voor de artiesten. Bij bezoek aan een culturele manifestatie subsidieert de gemeente de toegangstickets.

De subsidieaanvraag dient de volgende stukken te bevatten:

  • een correct ingevuld aanvraagformulier
  • een kopie van de contracten/facturen/aangekochte toegangstickets/aankoopbonnen
  • een kopie van het promotiemateriaal.

Artikel 11

Vormingssubsidies

1.   Kadervormingssubsidies 

Om in aanmerking te komen voor kadervormingssubsidies, dienen volgende voorwaarden vervuld te zijn:

a.   voorwaarden betreffende de deelnemer:

  • lid zijn van een erkend Ravels jeugdwerkinitiatief. Subsidie wordt uitgekeerd aan het jeugdwerkinitiatief. 
  • De kosten voor de cursus worden betaald door de jeugdvereniging waarvan de deelnemer lid is

b.   voorwaarden betreffende de cursus

  • de organisatie moet erkend zijn door de Vlaamse Gemeenschap (behoudens een door de gemeentelijke jeugdraad gemotiveerde afwijking)

De gemeentelijke tussenkomst bedraagt maximum 16,00 EUR per cursusdag. Deze subsidie is niet cumuleerbaar met de algemene vormingssubsidie.

De subsidieaanvraag dient de volgende stukken te bevatten:

  • een correct ingevuld aanvraagformulier
  • een attest “bewijs van deelname aan kadervorming in het jeugdwerk”.

2.   Algemene vormingssubsidies

Om in aanmerking te komen voor algemene vormingssubsidies, dienen de volgende voorwaarden vervuld te zijn:

a.   voorwaarden betreffende de deelnemer:

  • wonen in de gemeente Ravels of lid zijn van een erkend Ravels jeugdwerkinitiatief. Subsidie wordt uitgekeerd aan de deelnemer.
  • De kosten voor de cursus worden betaald door de ouders van de deelnemer of de deelnemer zelf.
  • tussen 15 en 25 jaar oud zijn tijdens het jaar dat de cursus georganiseerd wordt

b.   voorwaarden betreffende de cursus

  • de organisatie moet erkend zijn door de Vlaamse Gemeenschap (behoudens een door de gemeentelijke jeugdraad gemotiveerde afwijking)

De gemeentelijke tussenkomst bedraagt maximum 20,00 EUR per cursusdag. Per jaar mogen maximaal 2 aanvragen per cursist ingediend worden. Deze subsidie is niet cumuleerbaar met de kadervormingssubsidie.

De subsidieaanvraag dient de volgende stukken te bevatten:

  • een correct ingevuld aanvraagformulier
  • een attest “bewijs van deelname aan kadervorming in het jeugdwerk”.

Artikel 12

Transportsubsidie

Om in aanmerking te komen voor een materiaaltransportsubsidie moet het transport aan volgende criteria voldoen:

  • De vervoerde materialen moeten gebruikt worden tijdens een jeugdkamp of een andere activiteit die het normale werking overschrijdt. In geval van twijfel is het standpunt van de gemeentelijke jeugdraad doorslaggevend.
  • Het transport werd uitgevoerd door een professionele firma.
  • Elke aanvrager kan per werkingsjaar een toelage vragen voor maximaal twee ‘ritten’. De twee ritten mogen niet op dezelfde datum plaatsvinden.
  • Per rit kan de aanvrager een toelage krijgen met een maximum van 200,00 EUR of van de maximale kostprijs van de rit.

De subsidieaanvraag dient de volgende stukken te bevatten:

  • een correct ingevuld aanvraagformulier
  • de facturen van het transport door een professionele firma.

Artikel 13

Infrastructuursubsidies 

De volgende aanpassingswerken komen in aanmerking voor deze toelage:

  1. aanpassingen die de veiligheid optimaliseren:
  • aankoop en plaatsing van brandblusapparaten, noodverlichting, CO- of branddetectoren of blusdekens 
  • aankoop en plaatsing van buitenwaarts draaiende deuren (enkel na advies van de gemeentelijke brandweerdienst)
  • aanpassingen die worden doorgevoerd volgens de richtlijnen van de gemeentelijke brandweerdienst
  • herstellingen aan de infrastructuur die de veiligheid optimaliseren
  • andere aanpassingen, mits een gunstig advies van de gemeentelijke jeugdraad
  1. aanpassingen ter voorkoming van vandalisme en inbraak:

aanpassingen die doorgevoerd worden ter preventie van vandalisme en inbraak komen in aanmerking. Indien mogelijk wordt het advies van de lokale politie bijgevoegd. In geval van twijfel is het advies van de gemeentelijke jeugdraad doorslaggevend.

  1. Aanpassingen die de toegankelijk verhogen voor mensen met een verminderde mobiliteit, visuele handicap en/of auditieve handicap:

Toegankelijkheid wordt gemeten aan de hand van de 6 B’s: 

  • Betreedbaar | Kan iedereen er gemakkelijk binnen of buiten ? Ook als je geen trappen kan nemen?
  • Bereikbaar | Kan iedereen er geraken, bijvoorbeeld met het openbaar vervoer? En zonder drempels of omwegen?
  • Bruikbaar | Kunnen mensen vlot gebruik maken van het gebouw zoals het bedoeld is?
  • Beschikbaar | Is het er als mensen het nodig hebben? 
  • Begrijpelijk | Begrijpt iedereen alle informatie? 
  • Bekend | Kan je eenvoudig opzoeken of terugvinden wat je nodig hebt?

Aanpassingen waarvan het jeugdwerkinitiatief toch van oordeel is dat ze de toegankelijkheid van het jeugdlokaal verbeteren, komen eveneens in aanmerking, mits een gunstig advies van de gemeentelijke jeugdraad

  1. aanpassingen die het milieu ten goede komen:

aanpassingen die leiden tot en vermindering van het energieverbruik, waterverbruik, e.d. komen in aanmerking. Voorbeelden hiervan zijn: het plaatsen van dubbele beglazing, aanbrengen van extra isolatie, aankoop en plaatsing van zonnepanelen, systematische recuperatie van regenwater, modernisering van verwarmingstoestellen (vb. plaatsing van een thermostaat, vernieuwing van radiotoren,…). In geval van twijfel is het advies van de gemeentelijke jeugdraad doorslaggevend.

Indien het voorziene budget niet volstaat, worden de subsidies verdeeld naargelang de categorie waartoe de aanpassingen behoren:

  • 50 % van de gemaakte kosten die de veiligheid optimaliseren
  • 25 % van de gemaakte kosten ter voorkoming van vandalisme en inbraak
  • 25 % van de gemaakte kosten die de toegankelijkheid 
  • 50 % van de gemaakte kosten die het milieu ten goede komen

Alle gemaakte kosten moeten worden bewezen aan de hand van een kopie van de factuur.

Het aanvraagdossier moet volgende documenten bevatten:

  • een volledig en correct ingevuld aanvraagformulier
  • een kopie van de facturen
  • een kopie van het advies van de gemeentelijke brandweerdienst en/of de lokale politie (indien van toepassing).

Artikel 14

Ledenvervoer

Erkende jeugdwerkinitiatieven kunnen een subsidie ontvangen indien zij voorzien in het transport van hun leden:

  • met een gehuurde bus naar en/of van een activiteit van het jeugdwerkinitiatief

OF

  • met het openbaar vervoer naar en/of van een activiteit van het jeugdwerkinitiatief.

De gemeente subsidieert de huurkosten van de bus of de kosten van de vervoersbewijzen van het openbaar vervoer. 

Artikel 15

Restafvalophaling 

Toelage ter compensatie van het vast recht voor het ter beschikking stellen van een restafvalcontainer 

Aan de erkende jeugdverenigingen die over een eigen lokaal beschikken: 

  • een toelage van 54,00 EUR/jeugdvereniging voor het gebruik van een restafvalcontainer van 240 liter
  • een toelage van maximaal 200,00 EUR voor de terugbetaling van afleveringskosten van afval op het gemeentelijke containerpark

Aan Jeugdlokalen Poppel vzw:

  • een toelage van 120,00 EUR voor het gebruik van een restafvalcontainer van 1 100 liter
  • een toelage van maximaal 600,00 EUR voor de terugbetaling van afleveringskosten van afval op het gemeentelijke containerpark

Alle gemaakte kosten van het voorbije werkjaar moeten aangetoond worden via een afschrift van de betalingen via de containerparkkaart op naam van de vereniging.