We zijn een plattelandsgemeente en hebben dus heel wat ruimte voor landbouw, maar deze is niet onbeperkt. Meer en meer landbouwers in onze gemeente moeten uitbreiden om hun bedrijf rendabel te houden/maken. Hiernaast komen er steeds meer aanvragen voor grote bedrijven van landbouwers/bedrijven die zich in Ravels willen komen vestigen en zijn er landbouwers die strikt gebonden zijn aan grote bedrijven. Deze landbouwers zouden de kans moeten krijgen op warme sanering of een opkoopregeling. Hiernaast maken de structurele overproductie van vlees in ons land en de destructieve impact van industriële landbouw op milieu en klimaat ons sterk deze motie voor Vlaanderen in te dienen.
De fractie Groen stelt voor dat de gemeenteraad van Ravels vraagt aan Vlaanderen om over te gaan tot concrete actie en dringt met deze motie aan op volgende zaken:
Omdat een beleid tot reorganisatie van de landbouw financiële ondersteuning, compensaties en ondersteuning vraagt, grensoverschrijdende samenwerking Europese regelgeving vraagt, de kostprijs van een milieueffectenrapport zeer hoog is en een MER-screening voor klasse 1 bedrijven gebeurt op provinciaal ambtelijk niveau stelt de CD&V-fractie voor om volgend amendement goed te keuren: " De gemeenteraad vraagt aan het schepencollege om in het kader van het Beleidsplan Ruimte Ravels een visie uit te werken rond de invulling van de landbouwsector binnen het ruimtelijk structuurplan. Een beleidsplan intensieve veeteelt zal hier een essentieel onderdeel van zijn.".
De N-VA fractie vraagt ook om de concentratie van agro-industriële bedrijven mee te nemen in de opmaak van het Beleidsplan Ruimte Ravels.
De gemeenteraad vraagt aan het schepencollege om in het kader van het Beleidsplan Ruimte Ravels een visie uit te werken rond de invulling van de landbouwsector binnen het ruimtelijk structuurplan. Een beleidsplan intensieve veeteelt zal hier een essentieel onderdeel van zijn. De concentratie van agro-industriële bedrijven mee te nemen in de opmaak van het Beleidsplan Ruimte Ravels.