Terug
Gepubliceerd op 13/11/2020

2020_GR_00117 - ICT-opdrachtencentrale: Cipal dv - Goedkeuring

Gemeenteraad
ma 05/10/2020 - 20:00 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Filip Segers, Jozef Van de Pol, Koen Rombouts, Patrick Van den Borne, Carine Couwenberg, Eric Van Gestel, Walter Luyten, Nic Andriessen, Marionne Leemans, Jozef Van Steen, Hans Heylen, Marijke Van der Moeren, Gert Laurijssen, Mieke Van Ostaeyen, AndrĂ© Van Rooy, Els Van Loon, Jeroen Meeusen, Koen Vansweevelt, Jozef Coeckelbergs, Els Bijns, Els Potters, Chris Bax

Afwezig

Maria Van Gorp, Kim Buyst

Secretaris

Chris Bax

Voorzitter

Filip Segers
2020_GR_00117 - ICT-opdrachtencentrale: Cipal dv - Goedkeuring 2020_GR_00117 - ICT-opdrachtencentrale: Cipal dv - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

De voornoemde opdrachten van Cipal dv “Aankoop van licenties, gebruiksrechten, onderhouds- en ondersteuningsprogramma’s m.b.t. standaardsoftware” (Bestek CSMRTSOFT19) en "Aankoop van ICT infrastructuur" (Bestek CSMRTINFRA19) zijn  raamovereenkomsten met één leverancier en Cipal dv treedt hierbij op als opdrachtencentrale in de zin van artikelen 2,6° en 47 van de wet van 17 juni 2016.

De gemeente kan van de mogelijkheid tot afname van de raamovereenkomsten via de opdrachtencentrale gebruik maken waardoor zij krachtens artikel 47, § 2 van de wet van 17 juni 2017 is vrijgesteld van de verplichting om zelf een gunningsprocedure te organiseren.

Het is aangewezen dat de gemeente gebruik maakt van de opdrachtencentrale om volgende redenen:

  • de in de opdrachtencentrale voorziene licenties, gebruiksrechten, onderhouds- en ondersteuningsprogramma’s m.b.t. standaardsoftware en ICT-infrastructuur voldoen aan de behoefte van het bestuur;
  • het bestuur moet zelf geen gunningsprocedure voeren wat een besparing aan tijd en geld betekent;
  • Cipal dv beschikt over knowhow of technische expertise inzake de aankoop van licenties, gebruiksrechten, onderhouds- en ondersteuningsprogramma’s m.b.t. standaardsoftware en ICT-infrastructuur door aanbestedende overheden.

De gemeente is niet verplicht tot enige afname van de raamovereenkomst (geen afnameverplichting).

De nodige budgetten zijn beschikbaar.

Juridische grond

Het decreet lokaal bestuur van 22/12/2017 gewijzigd tot op heden en in het bijzonder  artikel 41, tweede lid, 10°.

De wetgeving op de overheidsopdrachten, inzonderheid op de artikelen 2, 6°, 43, § 1, tweede lid en 47 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten.

Artikel 47 §2 van de wet van 17/6/2016 inzake overheidsopdrachten dat de aanbestedende overheid die een beroep doet op een opdrachtencentrale is vrijgesteld van de verplichting om zelf een plaatsingsprocedure te organiseren.

De principiële beslissing van de raad van bestuur van Cipal dv van 25/7/2019 tot gunning via een openbare procedure van de overheidsopdracht waarvan het voorwerp bestaat uit “Aankoop van ICT Infrastructuur” en de “Aankoop van licenties, gebruiksrechten, onderhouds- en ondersteuningsprogramma’s m.b.t. standaardsoftware.

De in uitvoering van deze beslissing door de raad van bestuur van Cipal dv goedgekeurde opdrachtdocumenten, inzonderheid:

  • het bestek waar het stelt (punt 4.5): “Cipal dv zal in de zin van artikel 2, 6° van de Wet van 17 juni 2016 betreffende de overheidsopdrachten, in het kader van onderhavige opdracht kunnen optreden als aankoopcentrale voor alle deelnemers in de dienstverlenende vereniging Cipal. Deze besturen zullen zich, net als hun verenigingen en verzelfstandigde entiteiten, op de aankoopcentrale kunnen beroepen om ICT-infrastructuur in het kader van de te sluiten raamovereenkomst die het voorwerp uitmaakt van deze opdrachten, af te nemen, zonder dat zij verplicht zijn af te nemen via deze raamovereenkomst.
  • Cipal dv zal in het kader van onderhavige opdrachten tevens kunnen optreden als opdrachtencentrale voor (zonder dat deze entiteiten verplicht zijn af te nemen via deze raamovereenkomst) : alle andere Vlaamse gemeente- en OCMW-besturen, hun verenigingen en verzelfstandigde entiteiten.
  • het bestek waar het stelt (punt 4.6): “Cipal dv oefent de overkoepelende leiding van en het overkoepelend toezicht op de uitvoering van de raamovereenkomst uit, terwijl de afnemer de leiding van en het toezicht op de levering van de door de afnemer geplaatste bestelling uitoefent.”
  • Het bestek waar het stelt (punt 4.3): “Gezien de raamovereenkomst niet exclusief is, behoudt de opdrachtgever – net als elke andere afnemer – steeds de vrijheid om een bepaalde aankoop niet via het raamcontract maar volgens de gewone procedures, die de wet op de overheidsopdrachten toelaat, te voeren. In voorkomend geval wordt dit niet als een wijziging van de opdracht beschouwd”.

De beslissing van de raad van bestuur van Cipal dv van 25/7/2019 waarbij enerzijds voornoemde opdracht “Aankoop van licenties, gebruiksrechten, onderhouds- en ondersteuningsprogramma’s m.b.t. standaardsoftware” (Bestek CSMRTSOFT19) wordt gegund aan Comparex Belgium bvba, met maatschappelijke zetel te Buro & Design Center, Esplanade 1, Suite 315, Box 3, 1020 Brussel en anderzijds voornoemde opdracht "Aankoop van ICT infrastructuur" (Bestek CSMRTINFRA19) wordt gegund aan Centralpoint België nv met maatschappelijke zetel te Wingepark 5B, 3110 Rotselaar.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeente en het OCMW doen een beroep op de opdrachtencentrale van Cipal dv voor de aankoop van licenties, gebruiksrechten, onderhouds- en ondersteuningsprogramma’s m.b.t. standaardsoftware aangeboden via de raamovereenkomst “Aankoop van licenties, gebruiksrechten, onderhouds- en ondersteuningsprogramma’s m.b.t. standaardsoftware” (Bestek CSMRTSOFT19) en voor de aankoop van ICT- infrastructuur aangeboden via de raamovereenkomst “Aankoop van ICT Infrastructuur” (Bestek nr. CSMRTINFRA19).  

Artikel 2

De gemeenteraad keurt de deelname, de lastvoorwaarden en de gunningswijze voor de ICT-opdrachtencentrale van Cipal dv goed

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.